بسیاری از ما در مورد لیزر موهای زائد شنیدهایم. برخی آن را معجزهای میدانند، برخی میگویند که هیچ فایدهای ندارد و برخی هم از لیزر و عوارضش میترسند! به هر حال لیزر است و میتوان با آن سنگ و آهن را برید! اگر آشنایی چندانی با لیزر ندارید، فکر میکنید که بیفایده است، قبلاً تجربهی ناخوشایندی داشتهاید یا جزو کسانی هستید که از عوارض و خطرات لیزر میترسند، این مقاله برای شماست. در این جا هر آنچه مربوط به لیزر موهای زائد هست را بررسی کردهایم، حقایق آن را گفتهایم و تلاش کردیم ابهام زدایی مفیدی داشته باشیم.
لیزر موهای زائد چیست؟
نمیخواهیم سرتان را با مباحث علمی لیزر درد بیاوریم ولی خوب است که ایدهای کلی از عملکرد و نحوهی اثر لیزر داشته باشید.
لیزر یک پرتوی نوری است. منتها نوری که ویژگیهای فیزیکی خاصی دارد و بسیار پرانرژی است. لیزرها در پزشکی و صنعت استفادههای زیادی دارند. در صنعت برای برش و حکاکی و در پزشکی از لیزر برای جراحیهای مختلف مثل جراحی چشم (لیزیک) استفاده میشود.
لیزر یک دانش و فناوری است. یعنی بسته به کاربردی که دارد، میتوان ویژگیهای خاصی در آن لحاظ کرد و آن را برای انجام یک کار خاص بهینه سازی نمود. لیزر موهای زائد دقیقاً به نحوی طراحی شده که بدون اثر گذاشتن روی قسمتهای دیگر پوست و بدن، باعث حذف موهای زائد شود.
لیزرهای مختلفی برای حذف استفاده میشوند. فناوریهای الکساندریت، Nd:YAG و دایود از جمله لیزرهای پرکاربرد برای حذف موهای زائد هستند. این لیزرها از نظر کاربرد باهم تفاوت دارند. مثلاً الکساندریت بیشتر برای کسانی موثر است که پوستی روشن دارند و Nd:YAG بیشتر برای پوستهای تیره استفاده میشود. این تفاوت کاربردی به دلیل تفاوت خاصیتهای فیزیکی لیزرها مثل فرکانس و طول موج است.
لیزر روی فولیکولها اثر میگذارد. لیزر حذف موهای زائد به شکی طراحی شده که باعث داغ شدن پیاز مو و آسیب دیدن فولیکولها شود. فولیکولها ارگان کوچکی درون پوست هستند که موهای بدن را میسازند. با آسیب دیدن فولیکول و پیاز مو، رشد مو برای همیشه متوقف میشود.
لیزر آسیبی انتخابی وارد میکند. نکتهی قابل توجه این است که گرمای لیزر باعث آسیب دیدن و از کار افتادن فولیکولها میشود، اما این آسیب کاملاً انتخابی است. یعنی به طور همزمان آسیبی به پوست و بافتهای مجاور فولیکول وارد نمیشود. البته گاهی در اثر خطای اپراتور پوست آسیب میبیند. این موضوعات را در بخش عوارض لیزر موهای زائد بررسی کردهایم.
لیزر باعث کاهش دائمی موهای زائد میشود. این روش میتواند بین ۷۰ تا ۹۰ درصد موهای زائد را برای همیشه از بین ببرد. برای همین از نظر علمی میگوییم لیزر باعث کاهش دائمی موهای زائد میشود و نه حذف دائمی موهای زائد. چون در یک دورهی درمانی نمیتوانیم ۱۰۰ درصد موهای زائد را از بین ببریم. ولی آن ۷۰ تا ۹۰ درصدی که حذف شدهاند، دیگر هیچوقت رشد نخواهند کرد.
انواع دستگاه لیزر موهای زائد
IPL
این روش به دلیل ارزان و در دسترس بودن در قدیم بسیار کاربرد داشته است. اما در اصل فقط نوعی پرتو تقویت شده می باشد که به اشتباه گاها به آنها لیزر هم می گویند. در لیزر های خانگی نیز از IPL استفاده می شود که نتیجه مطلوبی برای فرد به دنبال ندارد.
لیزر دایود
لیزر دایود برای انواع رنگ پوست ها مورد استفاده قرار می گیرد. قدرت نفوذ این لیزر به فولیکول های مو نسبتا زیاد است. از عوارض جانبی آن می توان به قرمزی بعد از انجام لیزر اشاره کرد.
تکنولوژی دایود هم خیلی خوب و موثر است اما برندهای مطرح این تکنولوژی در ایران نیستند به این علت که اکثرا ساخت اسرائیل می باشند.
– سطح تماس: در دستگاه دایود هندپیس کاملا در تماس با بدن است و سر آن قابل تعویض نیست، این به معنی نیست که غیربهداشتی است اما اول اینکه واکنش پوست حین لیزر را سخت تر میتوان مشاهده کرد و دوم به لحاظ بهداشتی کمی سخت تر است.
سطح مقطع: سطح مقطع دایود کوچکتر است که احتمالا درد به همراه دارد.
در نهایت طول موج دایود ۸۰۸ نانومتر هست این در حالیست که دستگاه هایی مثل جنتل مکس پورو با دو تکنولوژی الکساندرایت و اندی یگ با طول موج های ۷۵۵ و ۱۰۶۴ تمام تایپ های پوستی تیره و روشن را تحت پوشش قرار می دهند.
لیزر ND:Yag اِندی یَگ
این لیزر با طول موج ۱۰۶۴ نانومتر، منحصرا برای نواحی تیره و پوست گندمی و تیره طراحی شده است. استفاده از لیزر الکساندرایت بر روی پوست های سبزه و نواحی تیره بدن دو حالت دارد:
۱. درجات پایین = عدم جوابگیری کامل
۲. درجات بالا = سوختگی و ایجاد عارضه
اما این لیزر برای نواحی سبزه و گندمی بدن طراحی شده و می توان این نواحی را با توان بالا لیزر کرد.
دستگاه لیزر الکساندرایت
لیزر “الکساندرایت” در حال حاضر محبوب ترین لیزر موی زائد در ایران است. این لیزر به طور ویژه روی پوست های روشن بسیار عالی عمل میکند. دستگاه لیزر الکس با طول موج ٧۵۵ نانومتر نوعی لیزر اختصاصی جهت جذب توسط رنگدانه های مو (ملانین)، منحصرأ جهت از بین بردن موهای زائد می باشد. در واقع “الکساندرایت” مکانیسم لیزر بوده و بر خلاف تصور عموم برند دستگاه نمی باشد.
در برخی مراکز برای لیزر موهای زائد از سیستم های نوری یا به اصطلاح IPL استفاده می کنند اما…
تفاوت دستگاه لیزر الکس و سیستم نوری IPL چیست؟
سیستم های نوری (IPL) به هیچ عنوان عملکرد لیزر الکساندرایت را ندارد و فقط نوعی پرتو تقویت شده هستند که به اشتباه به آنها لیزر هم می گویند. معمولا در سیستم های نوری بر روی سطح بدن از ژل استفاده می گردد.
راستی دقت کنید که دستگاه E light هم از خانواده ی سیستم های نوری است.
در دستگاه های لیزر پرتوان مثل: الکس و دایود عمدتا از ژل استفاده نمی شود. در اکثر دستگاه های لیزر از ژل استفاده نمی شود.
بهترین دستگاه لیزر موهای زائد کدام است؟
امروزه این سوال ذهن خیلی از افراد را درگیر کرده است که کدام دستگاه لیزر بهتر است؟ شما به عنوان متقاضی لیزر موهای زائد باید حتما در مورد دستگاه و کمپانی سازنده دستگاه تحقیق کنید، زیرا دستگاه های تولید کننده طول موج الکساندرایت بسیارند، این دستگاه ها از ۵-۶ هزار تا ۱۵۰ هزار دلار امریکا قیمت دارند و قطعا کارایی آنها با هم یکسان نیست.
لیزر کندلا
در حال حاضر بهترین دستگاه لیزر بدن برای رفع موهای زائد، دستگاه جنتل مکس پرو ساخت کمپانی کندلا با قیمت ۱۵۰ هزار دلار آمریکا گران قیمت ترین دستگاه لیزر موهای زائد در دنیاست!
دستگاه “جنتل مکس پورو” ساخت کمپانی “کندلا” آمریکا است و آخرین و پیشرفته ترین دستگاه لیزر دنیا برای از بین بردن و لیزر موهای زائد است. یکی از مزیت های مهم این دستگاه مجهز بودن آن به قویترین و اختصاصی ترین کولینگ یا سیستم خنک کننده (اسپری) جهت کاهش حس درد و التهاب و سوزش می باشد.
یکی از خصوصیات منحصر بفرد دستگاه جنتل مکس پرو کندلا، قابل تنظیم بودن عرض پالس (Pulse Duration) و میزان انرژی (Fluence) برای از بین بردن هر نوع مو با هر ضخامت و همچنین با هر رنگ پوستی است که قابلیت را در درمان حتی پوستهای تیره تر نیز افزایش داده است.
چگونه فرق لیزر الکساندرایت کندلا اصل و تقلبی را تشخیص دهیم؟
یکی از مسائلی که در خصوص لیزر موهای زائد بسیار مهم است نوع دستگاه است، البته که صرفا نام یک دستگاه معتبر نمی تواند ضامن جوابدهی و همچنین عدم آسیب باشد، حضور پزشک و صدها مولفه دیگر کیفی در این خصوص موثر است.
نکته ای که در مورد دستگاه های لیزر بسیار سوال می شود، نحوه تشخیص دستگاه اصل و تقلبی است، حقیقتا این مساله به سادگی قابل تشخیص نیست و حتی افراد حرفه ای و پزشکان هم گاهی نمی توانند این مساله را تشخیص دهند، زیرا علاوه بر دستگاه های تقلبی، دستگاه های اصل که در کشورهای دیگر میزان بسیاری کار کرده اند توسط افرادی خریداری، و با یک سرویس جزئی مجددا وارد کار می شوند.
جهت اطمینان از این مساله، برای لیزر موهای زائد، خیلی دنیال شرایط تخفیف و مقایسه قیمت نباشید؛ زیرا باید بدانید هیچ ارزانی بی علت نیست!!! حتما به کلینیک لیزر موهای زائد معتبر و با سابقه مراجعه کنید.
همچنین می توانید با استعلام از شرکت پرتو درمان صمیمی نمایندگی رسمی کمپانی کندلا آمریکا در ایران مطمئن شوید دستگاه کندلا آن مطب و یا کلینیک اصل هست و یا خیر؟
اما نکته ای که با آن مواجه شدم این بود که با وجود مشابهت دستگاه لیزر در کلینیک های زیبایی، قیمت لیزر موهای زائد بسیار متفاوت بود.
علت متفاوت بودن قیمت لیزر الکساندرایت
در حال حاضر در سیستم های درمانی ایران از برندهای آسیای شرقی ( چین و کره و…) تا برندهای اروپایی (ایتالیایی) و نیز برندهای امریکایی لیزر “الکساندرایت” موجود می باشد. به همین دلیل با توجه به نوع دستگاه و کشور سازنده آن قیمت ها متفاوت است.
صرفا استفاده از یک دستگاه خوب نمی تواند ضامن جوابگویی و یا عدم عارضه برای شما باشد. اگر دستگاه جنتل مکس پرو با تنظیمات صحیح استفاده نشود، می تواند سبب سوختگی پوست شود.
لوازم مصرفی یکی از مولفه هایی است که در قیمت لیزر موهای زائد موثر می باشد.
لوازم مصرفی شامل چند بخش می شود. بخش لوازم مصرفی اختصاصی لیزر که به طور مثال شامل لنزها، گاز مصرفی و… می باشد. با توجه به وضعیت دلار، قیمت لوازم مصرفی، طی سال ۹۷ تا ۹۸ تقریبا سه برابر شده است. جالب تر اینکه تفاوت قیمت لوازم اصل دستگاه با لوازم مصرفی فیک و چینی گاهی بین ۵ تا ۱۰ برابر است.
یکی از لوازم پرمصرف دستگاه های کندلا window می باشد. این لایه آخرین لایه ای است که اشعه لیزر از آن عبور می کند. window جز لوازم پرمصرف محسوب می شود چرا که به علت ایجاد آلودگی های غیر قابل شست و شو، باید تعویض شود.
جالب است که بدانید قیمت این قطعه در سال ۹۷، ۶۰ هزار تومان بود. اما حالا حدود ۴۰۷ هزار تومن قیمت دارد این در حالی است که نمونه فیک آن تقریبا بدون تغییر قیمت نسبت به سال قبل، چیزی در حدود ۳۰-۴۰ هزار تومان می باشد.
قطعا برند آمریکایی لیزر جنتل مکس پرو از کیفیت بالایی برخوردار است و جنس چینی محسوب نمی شود!!!
یکی از دوستان من، پوست تیره دارد و نمی داند که لیزر جنتل مکس پرو برای او هم جواب می دهد یا خیر؟!
لیزر موهای زائد برای پوست تیره
دستگاه جنتل مکس پرو مجهز به لیزر اندیگ میباشد که با طول موج ۱۰۶۴مناسب برای پوست ها و نواحی تیره است، در نتیجه با حداکثر ایمنی کار برای شما انجام می شود. استفاده از لیزر الکساندرایت برای پوست های تیره و نواحی تیره بدن منجر به عدم جوابدهی خواهد شد، البته اگر با درجات بالا استفاده شود که قطعا سوختگی به دنبال خواهد داشت. لیزر اندی یگ برای این نواحی طراحی شده و می توان با حداکثر توان به حذف موهای این ناحیه اقدام کرد.
حال سوال میشود که کدام لیزر مناسب پوست من است؟ ببینید بهترین انتخاب برای شما دستگاه هایی هستند که مجهز به لیزر الکساندرایت و اندی یگ می باشند. در این حالت تمام تایپ های پوستی ساپورت می شوند؛ چرا که ممکن است یک نفر پوست روشنی داشته باشد، اما ناحیه ژنیتال و زیر بغل او تیره باشد.
در حال حاضر دستگاه های Candela Gentlemax Pro، Cutera و cynosure apogee elite plus دارای دو لیزر الکس و اندی یگ هستند. این ۳ تا دستگاهی که نام بردیم، بزرگ ترین تفاوتشان با هم، نوع خنک کننده آنها است.
آیا موهای نازک و کرکی را می توان لیزر کرد؟
خوب به طور قطع باید بگویم نهههه. هیچ لیزری حتی برند آمریکایی آن برای رفع موهای زائد کرکی مناسب نیست. اگر برای این نواحی از لیزر استفاده کنید، کاملا نتیجه ی عکس خواهد داشت. یعنی تمام موهای کرکی شما، ضخیم و سیاه می شوند مخصوصا در نواحی صورت و بازو!
بنابراین قبل از لیزر موهای زائد، توسط پزشک متخصص معاینه شوید تا نوع موهای شما به درستی تشخیص داده شود.
چرا نمی توان پوست های برنزه به وسیله آفتاب یا سولاریوم را لیزر کرد؟
مگر لیزر Nd;Yag مخصوص پوست های سبزه و برنزه نمی باشد؟ پس از برنزه شدن به وسیله آفتاب و یا سولاریوم آنچه که به ظاهر هم زیبا و جذاب است، مولکول های دی ان ای آسیب دیده هستند که خودشان را از بین می برند تا سرطانی نشوند.
از سوی دیگر پس از برنزه شدن با روش های فوق، پوست به شدت خشک و آسیب پذیر است به همین دلیل تاباندن اشعه لیزر بر روی پوست خشک و آسیب دیده منطقی نمی باشد.
به همین دلیل است که از پس از حمام آفتاب و یا سولاریوم تا چندین ماه اجازه انجام لیزر موهای زائد را نخواهید داشت. اما پوست هایی که ذاتا (مادرزادی) سبزه و برنزه هستند بله به سادگی می توان با استفاده از لیزر اِندی یَگ آنها را لیزر نمود. پیش از شروع لیزر و مشاوره با پزشک، تعیین می گردد که کدام نواحی بدن شما با لیزر الکساندرایت و کدام نواحی با لیزر اندی یگ لیزر صورت بگیرد.
تعداد جلسات و روند لیزر موهای زائد
خوب همونطور که قبل تر گفتم من در جلسه ی ۴ ام به نتیجه ی مطلوب رسیدم اما به طور معمول با دستگاه جنتل مکس پرو برای ۹۰ درصد خانمها ۴ الی ۶ جلسه خواهد بود.
۱۰ درصد افراد به جلسات بیشتر نیاز دارند (برای لیزر موهای زائد آقایان معمولا تعداد جلسات بیشتر خواهد بود) فاصله بین جلسات لیزر موهای زائد برای بدن ۲ ماه یکبار و صورت هر ماه می باشد.
هیچ کس نمی تواند در خصوص جلسات مورد نیاز، پیش بینی و تضمین کند، زیرا بالاترین سطوح علمی دنیا هم چنین تضمین هایی نمی دهند، البته متاسفانه تبلیغات غیرواقعی در کشور ما بسیار انجام می شود، با محتوای تضمین و ضمانت که خب این مساله غیرواقعی است.
اینکه ما می گوییم ۴ تا ۶ جلسه برای لیزر موهای زائد کافی ست صرفا بر اساس تجربه ی ما از اطلاعات پرونده ی بیماران کلینیک دکتر مجیدزاده می باشد و هیچ گونه منبع علمی ندارد. حتی ممکن است دو خواهر که از نظر ژنتیکی نیز بسیار به هم نزدیک هستند، تعداد جلسات کاملا متفاوتی نیاز داشته باشند.
جلسه اول لیزر موهای زائد
در اولین جلسه و قبل از لیزر موهای زائد یک فرم اطلاعات توسط شما پر می شود. سپس با دکتر صحبت می کنید تا در صورت وجود بیماری خاص و یا حساسیت، مشکلی برای شما پیش نیاید.
اگر در مورد لیزر موهای زائد قسمتی از بدن خود یا کرکی بودن آن شک داشته باشید نیز در این جلسه توسط پزشک تعیین می شود.
نکات قبل از لیزر موهای زائد
- حداقل یک ماه قبل از لیزر موهای زائد از برنزه کردن پوست با هر روشی خودداری کنید.
- از ۸-۶ هفته قبل از لیزر موهای زائد پوست ناحیه مورد نظر را وکس و اپیلاسیون نکنید.
- با توجه به دستور پزشک یک تا دو روز قبل از انجام لیزر موهای زائد موهای ناحیه مورد نظر را اصلاح(شیو)کنید.
- قبل از مراجعه، پوست باید عاری از هر گونه لوسیون و کرم بوده و تمیز باشد.
- برای کاهش درد در صورت درخواست مراجعین برای ایجاد اطمینان بیشتر، ۴۵ دقیقه پیش از تابش لیزر، از کرم بی حسی موضعی هم استفاده می شود.
مراقبت های لازم بعد از لیزر موهای زائد
من دقیقا یک هفته بعد از اولین جلسه ی لیزر موهای زائد، بلیط کیش داشتم و اصلا از این جریان باخبر نبودم که نباید تا ۱۰ روز در تماس مستقیم با آفتاب باشید! بنابراین مهم ترین نکته رو هایلایت می کنم تا شما به مساله من برنخورید!
به مدت ۱۰روز از تماس مستقیم با آفتاب بپرهیزید وهر ۴ساعت کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
۱- خواهشمند است بعد از لیزر تا مدت ۲۴ ساعت به هیچ عنوان موارد زیر را انجام ندهید:
- استفاده از مواد شوینده در محل لیزر
- فعالیت بدنی شدید
- آرایش
- استفاده از دوش آب (بدون مواد شوینده در ۲۴ ساعت اول بلامانع است اما بهتر است انجام ندهید.)
۲- از زمان لیزر به مدت ۳ روز کرم “زینک + بتامتازون” (برای نواحی بدن) و کرم “زینک + مومتازون” (برای نواحی صورت) را هر ۸ ساعت بزنید و از روز چهارم به بعد از کرم ضدآفتاب استفاده کنید. دقت فرمایید کرم زینک را به نسبت یک سوم کرم های دیگر استفاده نمایید.
۳- در طی جلسات به هیچ عنوان پوست خود را برنزه نکنید (حمام آفتاب، سولاریوم و…) در صورت استفاده، حتما ما را در جریان قرار دهید.
۴- ریزش موها در جلسات لیزر، در هر فرد متفاوت است، ممکن است پس از ۲۰ روز از جلسه اول و یا حتی ممکن است پس از جلسه دوم و سوم اتفاق افتد (بدین معنی که در جلسات قبل ممکن است ریزش اتفاق نیفتد). این کاملا نسبت به شرایط پوست هر فرد متفاوت است. همچنین در صورتی که پیش تر در مرکز درمانی دیگری لیزر انجام داده اید الگوی ریزش مسلما نمی تواند مانند سابق باشد.
۵- در طی جلسات هر زمان موها رشد کردند فقط با تیغ آنها را بتراشید وبه هیچ عنوان از بند، موچین و اپیلاسیون استفاده نکنید. (در غیر این صورت جلسات لیزر بعدی بی فایده خواهد بود)
۶- ممکن است دقیقا بعد از لیزر ریشه های سیاه رنگ مو را روی پوست خود ببینید که در واقع ریشه موی سوخته شده است و بعدا می ریزد.
۷- برای جلسه بعدی لیزر صورت ۱ماه بعد و برای لیزر بدن ۲ماه بعد مراجعه کنید. مراجعه به موقع شما باعث جوابگیری بهتر و عدم افزایش جلسات خواهد بود.
۸- خانم های کمتر از ۵۰ سال که در نواحی صورت، دور سینه، شکم وکشاله ران موی زاید دارند باید حتما آزمایش هورمونی وسونوگرافی تخمدان انجام دهند.
لیزر موهای زائد در دوران بارداری و شیردهی
در لیزر موهای زائد رنگدانه های تیره مو مورد هدف قرار می گیرند و با تابش اشعه از رشد مجدد فولیکول مو جلوگیری می شود. تا به حال تحقیق اثبات شده ای برای بررسی میزان آسیب و یا عدم آسیب به جنین با لیزر وجود نداشته است و هیچ منعی در این خصوص وجود ندارد، اما از آنجایی که در دوران بارداری و شیردهی باید از هر گونه عمل غیرضروری پرهیز کرد به همین دلیل پزشکان لیزر موهای زائد را برای خانم های باردار توصیه نمی کنند.
همچنین از سویی دیگر تغییرات هورمونی در دوران باردای و شیردهی ممکن است باعث بازگشت بخشی از موهای زائد شود، به همین دلیل اگر قصد بارداری دارید، بهتر است لیزر موهای زائد را از چند ماه پایانی شیردهی آغاز کنید.
عوارض لیزر از شایعه تا واقعیت!
دستگاه های لیزر موهای زائد پیشرفته جز لیزرهای پرتوان می باشند که اکثرا با برق ۳ فاز کار می کنند، همانطور که از اسمشان پیداست پرتوان هستند، در مرحله اول اگر از درجات مناسب بدن هر فرد استفاده نشود، یقینا سوختگی های شدید به دنبال دارد، متاسفانه امروزه شاهد هستیم که در بسیاری از مراکز آرایشی بدون حضور پزشک به سادگی از لیزر استفاده می شود، لیزر امر ساده ای نیست و درجات حتما باید تحت نظر پزشک باشد.
همچنین بسیاری از افراد کاندید مناسب لیزر نیستند، به طور مثال حساسیت های پوستی، سابقه های بیماری خاص، لک های پوستی و … که در این موارد پزشک تشخیص می دهد که لیزر انجام نشود.
گاهی هم استفاده از طول موج نامناسب برای تایپ پوستی، به طور مثال به جای استفاده از لیزر اندی یگ (ND:YAG) برای پوست های تیره، اگر از لیزر الکساندرایت استفاده شود یقینا عوارض به دنبال خواهد داشت.